28. února 2010

Ultima Online - MMORPG zdarma

Kobližník se ve svém narativním zmatku prodíral podlým světem MMORPG. Při svých toulkách online světem narazil na bájný pojem - Ultimu Online. Mě to nedá a rád se podělím o trochu těch zkušeností s touto odpornou drogou. Vítejte v Britannii!

Jak již pravil kolega, UO  je fantasy online záležitost. Vytvoříte si svého panďuláčka, zvolíte jméno, případně profesi a vzhůru do rozlehlého světa takřka neomezených možností. S tímto konceptem přišla jako vůbec první společnost Origin  pod vedením duchovního otce všech MMORPG, Richarda Garriotta. Psal se rok 1997,  herně a technologicky byla hra skutečně revoluční. Vždyť jediným jejím předchůdcem byly textové MUDy, které jako MMORPG v tradičním slova smyslu nelze chápat. UO byla spuštěna samozřejmě na placených serverech, tak jak je tomu u většiny dnešních komerčních online her. Za nějaké to pětikilčo ste se mohli stát mocným mágem nebo proradným zlodějem. V těchto dobách byl však internet v domácnosti výsadou pár vyvolených, takže se o nějaké české komunitě rozhodně nedalo mluvit.

Doba však pokročila. Ultima Online, ač na placených serverech stále běžící, upadla ze světa mainstreamu někam do herního undergroundu a světu MMORPG kralují hry jako World of Warcraft nebo LOTR:Online. JENŽE, během oněch panenských let se kolem stařičké babičky MMORPG vytvořila velmi slušná česká komunita a tak si můžete legendární Ultimu zahrát zcela zdarma. Hráčská základna je tu poměrně silná, servery stabilní a jeden z nich je na  opravdu  profesionální úrovni.



Endor - nejlepší český Ultima Online shard
www.endor.cz


Největší devizou toho serveru je rozhodně GM team. Tady vás nikdo nebude vodit za ručičku. Okradou vás kvůli vlastní hlouposti?  Smůla, nikdo se vás nezastane.  Prudí vás spamující mág? Zabijte ho, zabijte mu koně. Tady vás nikdo nepotrestá. Samozřejmě, toto je dvojsečná zbraň, pokud jste právě vy nebohou obětí barbarských skutků, avšak právě tento nádech hardcore hraní  vytváří dojem tvrdého neúprosného fantasy světa.  Přidejme velmi vyvážený systém povolání, skvělé PVP (souboje hráčů mezi sebou), nejstabilnější technické zázemí a máme jasnou jedničku mezi CZ servery.




Moria - ve světě Tolkiena
www.moria.cz


Dalším ze serverů využívající systém povolání je Moria inspirovaná světem J.R.R Tolkiena. Navštívit dvojrozměrně Minas Tirith nebo zaklepat na bránu Barad-Dur, toť největším lákadlem tohoto tradičního shardu. PVP je poměrně zábava, ačkoliv doplácí na přílišnou fixaci na výbavu hráče. Jak už kobližník psal, Morii hanobí neprofesionální až hospodský přístup GM teamu. Co je ale v mých očích ještě daleko horším přestupkem proti dobrému hraní - GM sou hráčům pořád za zadkem. Po každé vaší hlouposti vám GM pofoukají bebíčko a zlého viníka potrestají bleskem shůry. Zajímavé pravidlo je například nemožnost zabít nepřitele v baráčku -  probíhá boj, nepřátelský válečník má těsně před smrtí, zaběhne do baráčku a vy musíte stát před prahem domku jako trotl. Inu, jakási mutace pravého hardcore MMORPG na verzi pro mateřské školky. Mááámýýý zabyly mě monstewryy...



Kelevar a Dark Paradise - old pure záležitosti
www.kelevar.cz   www.darkparadise.cz


Nejstarší CZ servery vůbec. Tady to všechno začalo. Zda trápili své první srnky největší harcovnící české uo scény. Naneštěstí, oba shardy jsou již dávno za zenitem a nabízejí jen nudný systém "makrování", kdy více času než hraním strávíte brouzdáním na netu. Nicméně, pořád mají své staromilské kouzlo.








Andaria, Midkemia - pro RP pozitivní
www.andaria.net   midkemia.gamepark.cz


Existuje ještě okrajová řada UO serverů, zaměřených na RP. To rozhodně není mým šálkem kávy, ale chápu, pro někoho může být úklid kolem banky za vyřknutí výrazu hanebného zábavné :-)


Vida. Předložil jsem vám základní přehled českých Ultima Online serverů, na kterých se zahrajete zdarma.
Pokud máte hromadu času, shledáváte život bez kopí a štítů za zbytečný, máte hromadu trpělivosti s pomalým, nudným levelováním postavičky,čeká na vás hromada a hromada zábavy s pipláním svého herního já a PVP. Srovnatelnou alternativu online hraní zdarma nabízí snad jen DOTA/HON, ovšem tam se už nejedná o MMORPG. Takže vzhůru do boje Vy nolifeři!





p.s. Vy stvůry bavíc se zabíjením příšerek... PK na vás nezbedové!

Žádné komentáře:

Okomentovat