21. února 2010

Smartphone// Hi-tech hračka a zabiják gps,mp3 a dvd přehrávačů


MINULOST 
Mobilní aparáty přinesly doslova revoluci. Je tomu necelých 20 let, co se k nám dostaly první kousky... Netrvalo dlouho, a kdo neměl vlastní mobil, byl prostě out. Vzpomeňme na legendární modely typu Nokia 5110, prakticky nezničitelné pádlo s ohromnou kapacitou baterie a převratnou hrou - HAD! Anebo chybami ověnčený Siemens C35i. Dnešní scéna je už trošku někde jinde, barevné displeje jsou už za zenitem, o černobílých nemluvě, hitem jsou dotykové displeje a hw klávesnice také lehce (po vzoru iPhonu) mizí do ústraní, velká to škoda... Zamáčkněme nostalgickou slzu a plně se soustřeďme na přítomnost.






MODERNÍ "MOBILY" JSOU NĚCO VÍC

Jak už bylo naznačeno, klasické mobilní telefony  budou brzy pod drnem. Technologie dotykového displeje přinesla nevídané možnosti, především co se úspory místa týče - hardwarová klávesnice už není nezbytně nutná, na její úkor roste displej a z mobilu se stává spíše multimediální kapesní zařízení, než jen pouhopouhý telefon s možností psaní sms. Koncept mobilních hejblátek se tedy přesouvá směrem k počítačům.


ANO, CHCI SMARTPHONE! 
Český trh není zrovna velký rybník, tudíž nabídka operátorů je značně omezená. Navíc musíte počítat s menší přirážkou, sám bych raději využil služby www.ebay.de či www.ebay.com. Dále se musíme rozhodnout, co od mobilního zařízení očekáváme - a podle toho si zvolit i konkrétní model s operačním systémem. Prakticky máme 4 možnosti :


 1) SYMBIAN
          = už poměrně zastaralý systém, jestli se vůbec dá operačním systémem nazvat. Je VELMI omezený, smartphone založené na něm patří mezi low-end a trend je takový, že se velmi brzy přestanou vyrábět úplně. Abych ale nebyl jen zlý - symbian je jednoduchý a na trhu společně s windows mobile vládl poměrně dlouho. Pokud chcete ale držet s dobou a využívat moderní aplikace, poohlédněte se po něčem jiném. R.I.P. symbian.

2) WINDOWS MOBILE
        = tohle už je o něco lepší. Ze všech systémů je nejlépe modifikovatelný, flexibilní, poměrně stabilní. Zatím je nekorunovaným králem. Problém je ale následující. Microsoft se moc nezajímal o vývoj nových aplikací a o podporu obecně, trošku usnul na vavřínech. Toho samozřejmě využil Apple a Google. Microsoftu pomalu na tomto poli ujíždí vlak, jestli přežije, to ukáže konference v Barceloně a nový Windows Mobile 7. Podle mnohých jde však o labutí píseň... Nechme se překvapit.


3) GOOGLE ANDROID
          = prakticky novinka na trhu. Neexistuje moc dlouho, na českém trhu ještě kratší dobu. Moc zařízení na androidu si tu nepořídíte, ale to se brzy změní. Motorola a Sony Ericsson už s Windows mobile hodily flintu do žita a plně se soustředí na Google Android. LG také začíná vystrkovat růžky a ani HTC nezůstává pozadu. Podle mého mínění, pokud Windows mobile 7 nepřinesou něco převratného, Google Android bude novým králem a jen tak někdo ho nesvrhne.


4) Apple iPhone OS
          = velký hit nejen v USA. Je velmi jednoduchý, intuitivní, stylový...a věcičky s ním také velmi drahé. Smartphony s tímto OS patří mezi nejdražší kousky vůbec, i když toho vlastně tolik neumí. Proč je tak oblíbený mně zůstává záhadou. Za menší cenu si lze koupit mnohem víc muziky. Co iPhonům ale upřít nemůžeme je fakt, že jejich používání je velmi jednoduché a pohodlné. Všechny aplikace se dají stáhnout přímo přes mobil, nemusíte nic složitě shánět na internetu a podpora ve srovnání s Windows Mobile je přímo světová. Kdo chce být in a nemá hluboko do kapsy, může zkusit i tuto variantu.

Smartphony jsou zařízení s nevyčerpatelným potenciálem. Okrem volání, posílaní sms atd. s nimi lze i pohodlně surfovat po internetu (díky poměrně levným internetovým tarifům, nejlevnější bez FUP lze sehnat za 100,- za měsíc), sledovat filmy, poslouchat mp3 - řada z nich má dokonce i 3,5mm jack. Dále si na nich lze i pohodlně číst knihy (taháky nepřipadají v úvahu, jsme přeci slušní a vzdělaní lidé:-), novinky na webu...Dalším velmi silným argumentem PROČ si smartphone koupit je možnost nahradit GPS navigace. Nedávno byl na seznamu článek o tom, že společnosti zabývající se navigacemi půjdou zřejmě na buben, navigace na tyto zařízení se dají totiž sehnat zadarmo, například od Nokie jsou volně k mání. Pokud jste šikovní, můžete na nich rozchodit i takové vychytávky, jako je hlášení nehod a možnosti, jak se jim vyhnout. Jediným problémem je kapacita baterie, ale to snad nikoho nemůže ani překvapit. Tyto mašinky totiž stahují téměř neustále data z internetu (trend především u iPhonů a Androidu), dále stačí mít zapnutou wifi popř. bluetooth a baterie je drancována. Každodenní nabíjení je při průměrném vytížení naprostá nutnost, žádný model nevyjímaje.

Cílem tohoto článku bylo poskytnout vám základní informace o Smartphonech a jejich OS. Rozepisovat se tu s konkrétními přístroji nebudu, o tom snad někdy jindy. Závěrem bych však nadhodil mé favority, o kterých si toho více můžete přečíst na mnohem erudovanějších webech :-) Takže : Google Nexus One, Motorola Milestone (pozor na CDMA verzi DROID), Motorola Dext (opět pozor, ovšem na CLIQ), LG GW620, HTC Touch pro2 Rhodium, HTC HD2, HTC Desire, HTC Legend.

Žádné komentáře:

Okomentovat