28. února 2010

Online hry // World of Warcraft vs. Ultima online

Bude to už nějaký ten pátek, co se u nás objevily krabičky zvané modem. A s nimi přisla vyslovená revoluce - internet známý jen z doslechu se stal součástí našich životů, někomu méně, někomu více. Dial-up byla jakási doba temna v historii internetu, naštěstí tomu netrvalo dlouho a přislo osvícenství - tarifový internet bez FUP! Pamatuju si na můj ďábelsky rychlý 128kbit wi-fi internet, který mě propojil se světem. A jak dial-up, tak pevný internet, se stal jakýmsi milníkem v multiplayeru.

ULTIMA ONLINE + FREE SERVERY

Prvním mmorpg, které jsem na vlastní kůži vyzkoušel, byla Ultima online. Klasické izometrické rpg, které se nedalo hrát jinak než po internetu, nás pohltilo. Ohavná, ale přehledná grafika, jednoduché ovládání a především hratelnost při bojích hráč proti hráči nemá dosud ve světe mmorpg srovnání. Princip hry je poměrně jednoduchý. Nejdříve si vytvoříte svého avatara, vaši virtuální inkarnaci, prostřednictvím níž komunikujete s ostatnímí hráči. Vylepšujete se získáváním zkušeností, kterých lze nabýt jednak masakrováním potvor, anebo plněním úkolů, které vám zadají NPC. A jak jistě víte, vylepšování, objevování nových schopností, výbav, kouzel a HLAVNĚ srovnání s ostatnímí - to je tahoun nejen ultimy, ale i všech mmorpg. Jak praví jedna reklama - rosteme úspěchem. Toto "rčení" tu platí dvojnásob - každý další úspěch vám přikove zadnici k židli a vy máte problémy se od hry odtrhnout.

Ultimu online si zahrajete velmi jednoduše úplně zadarmo na fanouškovských serverech, z nichž mezi ty klasické a z mého pohledu nejlepší, patří Endor, v těsném závěsu Kelevar a nakonec Moria. Pro harcovníky je možnost hrát na Role Playing serverech, kde se odprostíte od reality naprosto a ve hře musíte jednat tak, jako byste byli čaroděj, bojovník anebo třeba upír. Výhodou a nevýhodou těchto serverů je hlavně fakt, že nic nedostanete zadarmo, levelování je extrémně náročné a nezábavné - ultima už je hrou velmi vousatou a kostrbatý systém PvM (hráč proti potvorám) je už hodně dlouho za zenitem. Výhodou je, že se na vrchol jen tak nedostanete, a z každého levelu, věci či killu máte ohromnou radost. Na druhou stranu, než se dokopete na takovou úroveň, kdy budete moci aspoň trochu ohrozit ostatní závisláky, kteří jsou na serveru pečení vaření a v mnoha případech (hlavně na Morii) se bratříčkují s game mastery, mají řadu zvýhodnění oproti ostatním smrtelníkům. Jsou tedy mnohem mocnější než vy. Zábava se tedy mění spíše v galeje - což po dlouhém dni v práci nebo škole, kdy očekáváte trošku oddechu a srandy, dvakrát neoceníte.

Moria - výsměch

A ještě jednou si rýpnu do Morie - mnohdy se stávalo, že v dungeonu selhala parta hráčů, kteří měli napojení na GM. A jelikož "friend in need is a friend indeed", došlo prostě a jednoduše k LOADU - což znamená, že se posunul čas o několik hodin zpět. A to všem, vážení a milí. Důsledky snad nemusím popisovat. GM to nejdříve zatloukali a zatloukali, pak se začli vymlouvat na to, že server patří jim a že si na něm mohou dělat co chtějí. Souhlas - ale pak bych je rád poprosil, ať nerýpou do mnohem profesionálnějších a kvalitnějších serverů jako je Endor.



Nové mmorpg - škola World of Warcraft

Revoluci v mmorpg, která vynesla Blizzard na herní Olymp, se konala s vydáním dlouho, dlouho a ještě déle očekávané hry World of Warcraft. Koncept se prakticky nemění, všechno je však v novém kabátě, leckteré lokace vypadají naprosto úchvatně. Opět si vytvoříte svého avatara, máte na výběr pěknou řádku povolání, ras, pohlaví apod. Jakmile vás úpravy a bádání nad nejvíce PWNAGE jménem přestane bavit, budete vyplivnuti do pastelově barevného světa, kde zuří válka mezi hordou a aliancí - něco jako dobro a zlo. Systém je mnohem pohodlnější, přímo ve hře je zakomponována řada utilitek, které vám usnadní hraní. Mezi ně patří vyhledávání party na dungeon (v ultimě je to v případě, že hrajete sami, doslova peklo), automatická aukce, kde prodáváte předměty získané z potvor, ukradené či vytvořené vámi samotnými. Dále se můžete vyblbnout v různých arénách, kde probíhají klání mezi desítkami hráčů... Prostě nikdo se zde nenudí. Já osobně jsem po 3 měsících shledal, že ačkoliv je tu možností, skillů, dungeonů a nevím čeho ještě všeho vyloženě nepřeberné množství a není v lidských silách vše vyzkoušet na vlastní kůži, vždy jde jen o obměnu toho, co jste už viděli. Dungeony se liší složením potvor, počtem pater, jinými bossy, jinými itemy...ale princip je pořád jeden a ten samý. Navíc je WOW směřován co nejširšímu publiku, takže je vše až příliš jednoduché. A za tohle všechno ještě musíte platit, jako mourovatí.

CO MÁM DĚLAT???

Ať už budete hrát Jakékoliv mmorpg, je lepší si sáhnout do kapsy a jít na placené servery. Ušetříte si nervy a u hry si můžete snad i odpočinout. Pokud zvolíte variantu zdarma, připravte se na malé množství hráčů, bugy, nevoli GM, nesmyslné systémy čehokoliv, hlad a smrt malých veverek.

Žádné komentáře:

Okomentovat