23. února 2010

Heroes of Newerth - nová DOTA



Na začátku byl Warcraft 3 a dobrý nápad.

Říká vám něco jméno DoTa? Mělo by! Jde o jeden z nejlepších herních počinů za posledních 10 let! A co je nejlepší - je zadarmo. Nekomerční projekt člověka jménem Icefrog si získal srdce (či spíš duše) tisíců hráčů po celém světě. A že nejde o nějakou rychlokvašku potvrzuje i fakt, že je hraní DOTY prakticky sportovní disciplína...Na druhou stranu, jaká počítačová hra v Korei není sportovní disciplínou, že? :)

O co jde? V kostce : 2 základny chráněné vežemi, 3 cesty, po nich chodí NPC - tkz. creepy, které spolu bojují a "tlačí" tak v jednom či onom směru. Notně jim pomáhají právě hráči, toliko 5 na každé straně. Tím, že creepy zabíjejí, dostávají zkušenosti a zlato, za které si kupují nové výbavy a za xp skilly. A teď jsme u nejsilnejší stránky DOTY. Prim tu totiž hrají hrdinové, a vybrat si můžete z opravdu velkého množství. Každý hrdina je unikát, má různé schopnosti, které využívá ku prospěchu svého týmu. Hrdinové se dále dělí do 3 skupin podle toho, jakým směrem jsou zaměřeni. Strength herové mají velké množství životů a sílu, působí tedy jako jakési "nárazníky". Agility herové maji životů méně, působí ale mnohem větší zranění a jsou rychlejší než ostatní. Inteligence herové používají pro boj kouzla a jejich využití závisí na typu kouzel.


Co je hlavní výsadou DOTY? Obrovská variabilita, znovuhratelnost..výčet nekončí
Na obou stranách je tedy 5 různých hrdinů, které si hráči vyberou na začátku hry. Další možnosti přídělu hrdinů jsou umožneny herními módy - například All random znamená, že každý dostane náhodně vybraného hrdinu. Single draft vybere od každého STR/AGI/INT hrdiny jednoho a dá hráči na výběr mezi těmito 3. Jsou i další módy, pro zájemce viz. google :-)
Proč pořád meleš o nějaký DOTĚ? Nemá to být o Heroes of Newerth?
Důvod je takový, že Heroes of Newerth v podstatě JE DOTA. Potom, co viděli pánové z S2Games (tvůrci Savage apod.), že se DOTA prakticky nemůže hnout, rozhodli se, že udělají něco podobného. A aby se nezachovali jako úplné schweine, zeptali se Icefroga, zda-li mohou. Po souhlasné odpovědi se pustili do práce. A díky bohu! DOTA je výborná, ale má své mouchy. Jednak je zde velké omezení v enginu Warcraftu 3. DOTA jako taková není standalone hra, ale jenom mód. Proto se vám může velmi dobře stát, že ze hry někdo prostě odejde, když se mu průběh klání znelíbí - a hra se chová prostě tak, že se zpátky připojit už nemůže. To poměrně dost zvýhodňuje protější tým. Další problémy se týkají stability her, které závisí na Hostovi. Host je člověk, který hru zakládá, a pokud je obdařen dial-upem anebo hraje na kalkulačce, kvalita hry se projeví i u všech ostatních.

Heroes of Newerth většinu těchto problémů eliminuje - po odpojení je možné se připojit zpět, hra je založená na serverech, které spravují S2 - tudíž jsou poměrně kvalitní. Dále byl zaveden PSR systém, bodové hodnocení hráčů, podle kterého lze usoudit, kdo je jak dobrý. Krom toho je na internetu databáze všech odehraných her včetně replayů, které jsou volně ke stažení. Prostě prvotřídní služby.










Tak to vybal...Kde je ten háček?
Všchno nemůže být růžové. V případě HoN to sice není úplně křiklavě růžové, ale nejde o žádnou tragédii. Hra ještě není volně k mání, je pouze ve stádiu beta. Jestli chcete hrát, musíte si někde opatřit BETA KEY (google - FREE HEROES OF NEWERTH BETA KEYS). Jestli chcete, mám jich ještě pár k mání. V dohlednu se ovšem chystá vydání hry, bude stát od 500-1000 kč. Ale za tuhle cenu dostanete moře zábavy, v kterém se nejspíš utopíte...

1 komentář: